Magyarországon a külföldre utazók jelentős része nem köt utas biztosítást. Megelégszenek a bankkártyához tartozó baleset- és poggyász biztosítással. Ez azonban nem minden esetben nyújt megfelelő védelmet. A bankkártyához tartozó biztosítás kártérítési összegei néha meg sem közelítik az esetleges orvosi ellátás tényleges költségét.

Horváth Péter a QBE Atlasz Biztosító vezérigazgatója egy kivételes, de valós és szomorú ténnyel kezdte tájékoztatóját. Egy egynapos külföldi utazáson egyik honfitársunk szívinfarktust kapott, melybe belehalt. A családjának több mint 600,000 forintjába került a halott honfitársunk hazahozatala. A kérdés csak az ha a baj bekövetkezik, kell e azt tetézni?


A biztosító vezetője elmondta, hogy a tapasztalatok azt mutatják, hogy az egynapos külföldi utak alkalmával szinte alig kötnek az emberek utasbiztosítást. Sokan azt gondolják, hogy egy egynapos kiruccanás nem jelent túl nagy kockázatot, vagy az, hogy csak a környező országba utaznak nem jelent veszélyt. Ezek az utazok rendszerint a bankkártyás biztosításukban bíznak. Az utasbiztosítások a csoportosan utazók körében a legnépszerűbbek. Bár mérhető a különbség, még az Ő általuk kötött utasbiztosítások száma sem elegendő. Ennek és a válságnak köszönhető, hogy egy év alatt az utasbiztosítások árbevétele egy milliárd forinttal csökkentek.

A bankkártyához kapcsolódó baleset- és poggyászbiztosítások tehát anyagilag nem biztosítanak megfelelő védelmet, arról nem is beszélve, hogy szolgáltatási körükben meg sem közelítik az utasbiztosítás szolgáltatásait. A bankkártyás biztosításoknál általában a sportbalesetek után nem lehet kártérítésre számítani és autós assistance szolgáltatás sincs.

Még egy érv a rendes utasbiztosítás megkötése mellett. Egy négytagú család utazásánál a bankkártya biztosítás a két szülőre vonatkozik. A gyerekekre mindenképpen meg kell kötni egy kiegészítő utasbiztosítást, melynek a díja közel sem biztos, hogy kevesebb lesz mint egy családi kedvezménnyel megkötött rendes utasbiztosítás.

Az utasbiztosítások szolgáltatási köre folyamatos bővült az elmúlt években a hozzájuk tartozó díjak viszont alig módosultak. Egy jó szolgaáltatású utasbiztosítást ma már napi pár száz forintért meg lehet vásárolni. A kibővített szolgáltatások és velük arányban álló pár száz forintos díjak egyértelművé teszik, hogy amennyiben külföldre utazna ne tegye érvényes utasbiztosítás szerződés nélkül.